MC2021, Bécsből

      MC2021, Bécsből bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szuperrezolúciós (szuperfeloldású/felbontású) mikroszkópia megvalósítói, Stefan Hell, Eric Betzig és William E. Moerner számára odaítélt kémiai Nobel-díj 2014-ben, és az ultrakrió-elektronmikroszkópia kidolgozói, Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson 2017-es Nobel-díja egyaránt arra utal, a molekuláris biológia és genetika mellett a mikroszkópia is virágkorát éli. Ezt mutatja a már több évtizedes múlttal rendelkező nagy mikroszkópos konferenciák mellett gombamódra szaporodó, mikroszkópos… Teljes cikk »

Pécz Béla interjú az MTA honlapján

      Pécz Béla interjú az MTA honlapján bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az MTA honlapján megjelent interjúban Pécz Béla, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója, és nem mellesleg, a MMT előző elnöke, igen egyszerűen és világosan magyarázza el,  mi is az a gömbi hiba, és miért akkora annak a jelentősége, hogy a THEMIS 200 elektronmikroszkóp esetében már számolni lehet vele. A cikket a Pécz Béla és Fogarassy Zsolt által készített felvételek… Teljes cikk »

A 2021-es konferencia kivonatkönyve

      A 2021-es konferencia kivonatkönyve bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A MMT 2021. máus 13-án megtartott virtuális konferenciájának kivonatkönyve itt érhető el.

Pósfai Mihály az Academia Europaea tagja

      Pósfai Mihály az Academia Europaea tagja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagy megtiszteltetésben részesült kedves barátunk és régi tagtársunk, Pósfai Mihály!Immár nem csak a MTA, de az 1988-ban alapított nagy presztízsű intézmény, a pán-európai tudományos akadémia szerepét betöltő Academia Europea tagja is. Megválasztása természetesen az ő kutatási eredményeinek nemzetközi szinten történő elismerése, de sugárzik belőle valamennyi munkahelyére, a Pannon Egyetemre is, és mi is büszkék vagyunk rá. További szép tudományos sikereket, boldog… Teljes cikk »

Nature-cikk a Fiatal Kutatók Akadémiájáról

      Nature-cikk a Fiatal Kutatók Akadémiájáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az utóbbi néhány évben egyre többször olvashatunk a fiatal kutatók helyzetéről, mely a számukra kiírt számos pályázat és álláslehetőség ellenére sem irigylésre méltó. Ahhoz, hogy a helyzet valóban jobbra forduljon, nem csak a felsőbb vezetők hozzájárulása szükséges, de feladata van benne a fiatal kutatóknak is. Ezt a munkát segíti többek között a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) is, mely Magyarországon ugyan… Teljes cikk »

Dr. Mihalik Erzsébet (1949-2021)

      Dr. Mihalik Erzsébet (1949-2021) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Eggyel kevesebben lettünk.Dr. Mihalik Erzsébet, Társaságunk egyik első, több cikluson keresztül pedig vezetőségi tagja, a SZTE Növénybiológiai Tanszékének nyugalmazott docense, az egykori Növénytani Tanszék vezetője (1996-2007), valamint az SZTE Füvészkertjének volt igazgatója (1996-2013), itt hagyott minket.Bár már néhány éve nyugdíjba ment, legutolsó siófoki konferenciánkon is ott volt, mert szellemi felfrissülést jelentett számára, hogy közöttünk lehetett. Sohasem mulasztotta el, hogy kifejezze… Teljes cikk »

MSC21 és MEK 21 online konferenciák

      MSC21 és MEK 21 online konferenciák bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Török Elektronmikroszkópos Társaság (TEMD) védnöksége alatt rendezett online ‘’1st International Microscopy and Spectroscopy Congress-MSC21’’ és  ‘’25th National Electron Microscopy Congress-EMK 21’’ konfereciákra  2021. szeptember 22-24 között kerül sor. A konferenciára minden mikroszkóppal kapcsolatos kutatással, technikai fejlesztéssel jelentkezni lehet mind az élet-, mind az anyagtudományok területéről. A kongresszus tudományos programjában neves meghívott előadók előadásai szerepelnek, a résztvevők szóbeli előadással és poszterrel is… Teljes cikk »

Beszámoló a MMT első virtuális konferenciájáról

      Beszámoló a MMT első virtuális konferenciájáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tavaly a legtöbben még erőteljesen tiltakoztak az ellen, hogy konferenciánkat a siófoki, Balaton parti szálloda helyett a számítógépek, táblagépek, okostelefonok adta lehetőséget kihasználva rendezzük meg. Érvként még az órákon át számítógép előtt ülés is előkerült, mintha legtöbbünk nem a számítógép vagy mikroszkóp előtt töltené a nap nagy részét. Két év konferencia nélkül azonban még a legelszántabb ellenzők számára is sok… Teljes cikk »

Tiszteletbeli elnöki cím és Barna Péter-díj

      Tiszteletbeli elnöki cím és Barna Péter-díj bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Péter B. Barna, who is one of the founding members of our society, was honored with the title of Honorary President of the IUVSTA. This distinction acknowledged his pioneering work on the understanding of nanostructural evolution during thin film nucleation and his valuable activities in the International Union for Vacuum Science, Technique, and Applications. Besides, IUVSTA created the IUVSTA Peter… Teljes cikk »

Ábrahám István

      Ábrahám István bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Igen szomorú hírt kell megosztanunk. 2021. április 23-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Ábrahám István professzor,  a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének intézetigazgató egyetemi tanára, a Magyar Idegtudományi Társaság elnöke. A Kísérleti Orvostudományi Intézetben Dr. Kovács Krisztina vezetésével végezte Ph.D. tanulmányait, majd védése után Új-Zélandon, az Otagói Egyetemen oktatott-kutatott. Innen tért haza és lett végül a Pécsi Egyetem intézetvezető professzora…. Teljes cikk »